Kat en muis spel: “Wie heeft de leiding?”

  • -

Kat en muis spel: “Wie heeft de leiding?”

Bij het opstaan voel ik het weer. Stekende pijn in mijn elleboog, meer dan anders. De pijn bevestigt de conclusie die ik gisteren al trok. Ik ben mezelf weer ‘verloren’ tijdens het schrijven voor mijn website. De focus ligt dan zo op de juiste woorden zoeken, het goed willen doen, dat al het andere verdwijnt, waaronder het contact, de verbinding met de rest van mijn lichaam.

Al weken heb ik bij bepaalde bewegingen last van mijn schouder en arm en nu dus de elleboog erbij. Mijn lichaam geeft een duidelijk signaal dat ik ‘iets’ niet goed doe.
Ik weet precies wat dat ‘iets’ is, maar doe er niet altijd iets mee, terwijl ik zeker bij machte ben om de pijn te voorkomen. Ook al noem ik mijzelf dan ‘coach voor bewust leven’, ik ben bovenal een mens net als ieder ander. Ik heb er niet altijd zin in.

Mijn brein en mijn lichaam spelen voortdurend een kat en muis spel. “Wie neemt de leiding?” heet het. Een geweldig spel, waar ik echt van kan genieten, zeker als ik het bewust speel. Dat laatste doe ik niet altijd, wat direct voor een ander verloop van het spel zorgt. Het onbewuste spelen, zorgt voor andere resultaten…..

Dat ik het spel een aantal jaren geleden begon te spelen, was het lichaam degene die de leiding had, na een onverwachte wending in mijn leven. Echt kicken was dat, ik zat in een overlevingsfase en mijn lichaam vertelde haarfijn wat ik te doen had. Ik liet me meeslepen omdat het geweldig goed voelde, het brein kreeg nul ruimte van mij. Tot ik, tot mijn eigen verbazing, fysiek uitgeput raakte.
Het brein nam direct wat ruimte in, haalde de snelheid eruit en zorgde voor rust en structuur. Ik had het nodig dus liet het gebeuren. Ik merkte dat ik daardoor weer meer in verbinding kwam met de mensen om mij heen. Het duurde echter best lang voordat de schommelingen eruit waren.
Toen werd het saai. Het ‘in balans’ zijn prikkelde niet meer voldoende en ik verloor mijn interesse voor het spel. Alleen als mijn lichaam signalen geeft, word ik weer alert, zoals nu en begin ik het spel weer te spelen.

Ons lichaam is een geweldig instrument, dat exact weet hoe het goed voor zichzelf moet zorgen. Het geeft haarfijn aan wanneer het bijvoorbeeld (gezonde) voeding of beweging nodig heeft. Ga je aan het lichaam voorbij of vergeet je het, dan mis je die signalen, die essentieel zijn voor jouw gezondheid. Met regelmaat even stilstaan en checken ‘waar’ je bent, in je hoofd of in je lichaam, helpt  problemen voorkomen en je gezondheid versterken.

Ons lichaam is wijs, het weet exact wat het nodig heeft om groot en sterk op te groeien en kan zichzelf helen bij oppervlakkige verwondingen. Handig om van die wijsheid zoveel mogelijk gebruik te maken.

Het brein daarentegen heeft ook zijn kracht. Het zoekt de verdieping, is creatief in het zoeken naar oplossingen en kan ‘vooruitkijken’, plannen maken voor de toekomst. Of die plannen waargemaakt kunnen worden hangt helemaal af van de kracht van het brein.

Als deze twee instrumenten met elkaar in verbinding zijn bezitten we superpower! Het is de verbindende kracht van ons lichaam en het brein die ons heeft gebracht waar we nu zijn. Al honderden jaren zijn we opperkr(m)achtig aan ander leven op aarde. Daar lijkt nu een kentering in te komen, we lijken zwakker te worden.  We strijden tegen een virus, op een manier waar ik met mijn verstand niet bij kan. Maar wie ben ik….

De balans in de wereld is ‘zoek’, doordat de balans bij steeds meer mensen ‘zoek’ is. Het menselijk lichaam en het brein werken niet meer goed samen, omdat ze niet meer met elkaar in verbinding zijn. Ik heb zelf ervaren, wat dat doet en ik zie hetzelfde gebeuren bij de wereld om mij heen. Steeds meer mensen raken het spoor bijster, of lopen ergens ‘vast’ en dat heeft effect op de gezondheid van de hele wereld.

Om de wereld in balans te brengen is het nodig om onszelf in balans te brengen. “Verbeter de wereld, begin bij jezelf.” Het spel wordt hoe dan ook gespeeld, bewust of onbewust….

Wat doe ik (en kun jij ook doen) om in balans te komen? 

» Zet het lichaam centraal en gebruik het brein om bij te sturen. Een gezond lichaam leeft en beweegt. Kijk maar naar een aap of een poes. Zij leven een heerlijk ontspannen leventje. Dat leven vind ik even leuk, maar is voor mij niet genoeg. Ik hou van reuring en in beweging zijn, net als de meeste mensen.

» Het brein is het instrument dat hiervoor zorgt. Het stelt doelen, die het wil behalen. Eén doel is prima haalbaar vaak, daar kan het brein prima mee uit de voeten, maar meerdere doelen (een leuke baan, liefdevolle relatie, goede ouder zijn, etc) wordt al meer een uitdaging. Dan moet het brein flink aan de bak. Er moet gewerkt worden, harder dan het lichaam soms aan kan.

‘Het leven’, de omstandigheden, gooien met regelmaat roet in het eten, waardoor plannen (tijdelijk) geen doorgang kunnen vinden. Maar het doel (de doelen) blijven meestal onveranderd.
Gevolg: Het brein gaat harder werken om toch bij een of meerdere doelen te komen, ten koste van….. het eigen lichaam Dat lichaam ‘protesteert’ door het laten voelen van pijn. De pijn is het signaal van het lichaam: “Hier ben ik! Denk ook aan mij!”

Ik gok dat het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking de signalen van het lichaam wel herkent, maar er niets mee doet, net als ik soms. En dat is precies de reden waardoor steeds meer mensen in onbalans raken. Tijd voor een wake-up call dus. Een pas op de plaats te maken en weer verbinding te maken met het lichaam.

Luister naar de signalen en doe er iets mee!

Tegen mezelf zeg ik: “Dankjewel lichaam, voor je pijn en je wijsheid. Ik zal het spel weer bewuster spelen”.

En tegen de rest van de mensheid zeg ik: “Wees je bewust van de 2 krachtige instrumenten die je tot je beschikking hebt. Gebruik ze goed en wees er zuinig op.”

Maak bij alles wat je doet met regelmaat contact met je lichaam. Even voelen is al genoeg.
* Ervaar je ergens spanning? Neem dan even de tijd om te ontspannen.
* Last van een hoge ademhaling? “Wat veroorzaakt dat?”
* Ben je ergens diep over in gedachten? Ga er even ‘los’ van, doe iets anders. Pak een kopje koffie en wees even heel bewust van de handelingen die je maakt. “Ik pak een kopje, zet het apparaat aan…., wat voelt het kopje heerlijk warm, etc”. Simpele constateringen, dan ontspant het brein direct.

Ik kies er weer voor bewust te zijn van mijn lichaam. Wat doe jij?