Gevoel

  • 0

Gevoel

Zoals ik al eerder schreef is GEVOEL voor mij altijd een vaag begrip geweest.
Ik ervaarde af en toe een bruisend gevoel in mijn leven, maar niemand die mij vertelde dat dit GEVOEL was. Ik koppelde woorden als houden van en bang zijn aan het gevoel, maar ook dat soort gevoelens waren niet sterk aanwezig. Verder hoorde met regelmaat om me heen: “Ik heb het gevoel dat je ….me niet geloofd. Of …dat je iets niet wilt zeggen.” Echt een duidelijke betekenis voor het gevoel kende ik niet.

Tot voor kort: “Het klopt niet!” zei iets binnenin mij als de laatste zinnen hoorde. Ik zocht in mijn woordenschat naar iets om het passend te maken en veranderde het woord GEVOEL in IDEE. Toen klopte de zin ineens wel. “Ik heb het idee dat je me niet geloofd. “ “Ik heb het idee dat je iets niet wilt zeggen.”

GEVOEL is iets wat leeft ergens in ons lijf en kent geen woorden. De woorden komen voort uit ons brein en is één van de manieren om uiting te geven aan het gevoel binnenin ons. Het brein is het extraatje wat wij als mens mee hebben gekregen. Waardoor we kunnen creëren en vormgeven. Zo zijn ook woorden en taal gecreëerd en vormgegeven .

Woorden die passen bij het GEVOEL binnen in mij zijn energie en licht.

• Energie
Als een continue beweging. Eerst het bruisen (wat ik ervaarde als kind maar niet herkende), nu het stromen. Het kan zacht of langzaam zijn, of snel en krachtig, met een korte of lange afstand maar de beweging is er, altijd.
• Licht
In zowel de betekenis van licht en zwaar, of licht en donker. Het lichte is niet beter als het zware of het donkere, al beleven we dit vaak wel zo.

Het GEVOEL heeft dus niets te maken met alle woorden die ik voorheen als gevoel herkende. De woorden die ooit bedacht zijn om uitdrukking te geven aan het gevoel. De gedachten die voortkomen uit de beweging van de energie in het lijf.

De beweging van de energie is er dus altijd. Ik onderscheid het in rustig en actief.

• Rustig
Als het rustig is van binnen, zie de energie voor me als kleine stofjes, op en mooie zomerdag, zwevend in de lucht, die zichtbaar worden in zonlicht. Eigenlijk exact hetzelfde als de sterren aan de hemel die voor ons zichtbaar worden in de donkere nacht. Een prachtige weerspiegeling van wat wij noemen ‘het heelal’ of ‘het Universum’.
• Actief
Als het actief is van binnen, beweegt de energie binnenin, net zoals het buiten onstuimig kan zijn. Het kan sneeuwen, regenen, hagelen, stormen, maar dan in ons lichaam.

Ik kan van alle weertypen genieten, zolang ze niet te lang duren. Dan wordt het gewoon en geniet ik lang niet meer zo als op de eerste zomerse dag. Ja, zelfs het mooie weer gaat mij op den duur vervelen, al hoor ik wel eens anders. Er zijn mensen die genieten als het altijd zomer is. Op dezelfde manier kijk ik ook naar de rustige en de actieve energie. De rustige energie is genieten, maar als deze te lang duurt gaat mijn lichaam als vanzelf op zoek naar actie. In de actie zit de reactie, waardoor het pas echt in mij gaat stromen.

De energie mij  helderheid op meerdere vlakken.
1. In de manier waarop we uiting geven aan de energie in beweging of geluid.
2. Als kompas voor het innerlijk weten.

1. Het uiting geven aan de energie in beweging of geluid.
• Zijn we ontspannen (in slaap, een warm bad of douche) dan beweegt de energie zich op de langzame manier en is er rust.
• Gebeurd er (onverwacht) iets, dan wordt de energie in ons actief en dat zet (iets in of een deel van) ons lichaam in beweging. (De wekker gaat af, we rekken ons uit en staan op).

2. Als kompas van het innerlijk ‘weten’.
• Is het rustig in mij, dan weet ik, zonder dat ik daar een verklaring voor heb, dat wat ik gebeurd klopt voor mij of past bij de situatie of gebeurtenis. Het is zuiver.
• Is de energie actief in mij, dan klopt er iets niet voor mij. De situatie of gebeurtenis is onzuiver. Dan kan ik fel op een gebeurtenis reageren, in woorden of beweging.

Er is geen goed of fout in de actieve energie. Het kan verschillende dingen betekenen.
– De felle reactie geeft aan dat de beweging die ik maak niet klopt bij de gebeurtenis van dat moment.
De reactie is niet nieuw, maar komt voort uit een vroegere gebeurtenis. De reactie mocht er op dat moment niet zijn (bv. huilen), dus deze blijft in het lichaam en zet zich ergens vast. De gedachte die bij/na deze gebeurtenis opkwam (bv. ik moet sterk zijn), al dan niet ingegeven door een ander, hangt daaraan vast.
Elke keer als er een soortgelijke gebeurtenis of situatie is, dan wordt dat stukje weer geraakt: De gedachte wordt versterkt, tot in veel gevallen een overtuiging. De bijbehorende pijn wilde ik niet voelen, dus onbewust heb ik een manier (een beweging) gezocht zodat ik er zo min mogelijk last van had (bv. heel stoer doen).

Samengevat: De onzuiverheid vertelt mij dat ik reageer vanuit een oude pijn. Een gewoonte die ik mezelf aangeleerd heb, als gevolg van een gedachte die ik had bij die gebeurtenis uit het verleden.

– Of de onzuiverheid zit in de woorden die gezegd worden. Zoals het woord GEVOEL niet klopt voor mij in de zin bovenaan dit stukje. Voor een ander klopt het misschien wel, zoals het ook voor mij jarenlang klopte.
Het heeft te maken met de verschillende manieren waarop we naar de wereld kijken. Iedereen heeft een eigen model van de wereld en een eigen ‘waarheid’. Ook daar is geen goed of fout aan. Het is maar net wat je meekrijgt in het leven. De reactie die ik heb geeft aan dat het niet overeenkomt met mijn waarheid. De felheid waarmee ik soms nog reageer komt nog altijd voort uit een oude pijn, al is deze reactie nu anders dan voorheen. Toen hield ik mijn mond nog. Mijn model van de wereld is veranderd, waardoor nu ook mijn reactie is veranderd.

 

Kunnen we de actieve energie in ons lijf voorkomen? NEE, nooit, al zouden velen van ons dat wel graag willen omdat de actieve energie vaak gekoppeld wordt aan negatieve gedachten en gebeurtenissen. Toch ervaren we dezelfde actieve energie ook tijdens de positieve gedachten en gebeurtenissen in ons leven. Op de momenten dat we uitbundig lachen, sex hebben, orgasmes krijgen. Op de momenten dat we uitdagingen aangaan die in kracht toenemen als het lukt.

Hoe meer de energie in beweging is, hoe intenser het gevoel. De pieken en de dalen. Zonder de dalen geen pieken, dan is het leven vlak. Dankzij het diepe dal ben ik gaan voelen en ik geniet meer dan ooit. Dit is wat LEVEN is voor mij!


Leave a Reply